In Monitorul Oficial nr. 1331, Partea I, din 31 decembrie 2020, a fost publicata Ordonanta de Urgenta nr. 227 prin care s-au adus modificari OUG 37/2020, care faciliteaza amanarea platii ratelor la banci.

Astfel, conform noii ordonante de urgenta, firmele si persoanele fizice vor mai avea la dispozitie o perioada de amanare a platii ratelor bancare, daca nu au beneficiat deja la maximum de aceasta facilitate.

Solicitarile pentru suspendarea platii obligatiilor pot fi transmise institutiilor bancare si non-bancare pana la data de 15 martie 2021, iar cererea va fi analizata si se va emite o decizie pana cel tarziu la data de 31 martie 2021.

Noua masura continua facilitatea pusa la dispozitia contribuabililor in cursul anului trecut prin crearea posibilitatii suspendarii platii ratelor de capital, dobanzilor si comisioanelor pentru o perioada de maximum 9 luni.

In mod practic, ca urmare a aplicarii acestei noi ordonante, vor exista doua tipuri de beneficiari:

  • Beneficiarii anteriori ai masurii de suspendare a ratelor bancare
  • Cei care au beneficiat de suspendarea ratelor mai putin de 9 luni, acum putand sa obtina o suspendare in continuare, pana la plafonul de 9 luni.

Este important de retinut faptul ca cei care au beneficiat deja de o perioada de 9 luni de suspendare a ratelor nu vor mai putea obtine o noua suspendare in baza acestei ordonante de urgenta.

Pot beneficia de aceste facilitati debitorii care au incheiat un contract pentru obtinerea unui credit care nu a ajuns la maturitate si pentru care creditorul nu a declarat scadenta anticipata, la data de 31 decembrie 2020 inclusiv si nu inregistreaza restante la data solicitarii.

De asemenea, debitorii trebuie sa declare pe propria raspundere scaderea veniturilor/a incasarilor cu minim 25% din ultimele 3 luni anterioare solicitarii suspendarii obligatiilor de plata prin raportare la perioada similara anilor 2019 sau 2020, dupa caz.

Pentru creditele ipotecare contractate de persoane fizice pentru care cererea de suspendare a obligatiilor de plata a fost formulata pana pe 15 iunie 2020 potrivit legii, cu termen de incheiere a perioadei de amanare anterior intrarii in vigoare a prezentului act normativ, suspendarea obligatiilor de plata complementar pana la maximum 9 luni, se aplica prin cumularea creantei/restului de creanta aferent/e dobanzilor calculate in prima perioada suspendata potrivit OUG nr. 37/2020 cu creanta aferenta dobanzilor calculate pentru a doua perioada suspendata.

Cu o experienta profesionala recunoscuta si neintrerupta de peste doua decenii, OANA LIVIA BADEA – Cabinet de Avocat vine in intampinarea clientilor cu servicii ample de consultanta si asistenta legala privind probleme diverse de drept contractual si de drept bancar. Suntem mereu alaturi de clientii nostri cu cele mai bune servicii de consultanta legala, asistenta si reprezentare, inclusiv pregatirea si depunerea documentatiilor pentru diverse proceduri legale.