In ultima perioada, au fost aprobate o serie de modificari normative referitoare la situatia carantinarii si izolarii cu impact direct asupra perioadei de acordare a concediilor medicale angajatilor in cazul imbolnavirii de Covid-19.  

Două sunt tipurile de concedii medicale acordate pentru COVID-19, unul de carantină și unul de izolare, amândoua fiind acordate pe baza unei decizii a direcției de sănătate publice (DSP), de carantinare, respective de izolare.

Referitor la decizia de izolare, aceasta se acordă de către DSP persoanei care este depistată pozitiv la un test omologat de depistare a infecției cu virusul SARS-CoV-2, pe baza căruia se acordă certificatul de concediu medical de izolare de către medicul de familie.

Este important de retinut faptul ca perioada de izolare a fost redusă de la 14 zile, cum era prevăzut inițial, la zece zile pentru persoanele nevaccinate și șapte zile pentru persoanele vaccinate sau care au trecut prin boală, cu condiția să se afle în interiorul celor 180 de zile de la data primului test pozitiv.

In ceea ce priveste decizia de carantinare, aceasta se acordă de DSP persoanei care este stabilită ca fiind contact direct a unei persoane confirmate, pe baza căruia se acordă certificatul de concediu medical de carantinare de către medicul de famile.

Noutatea este aceea ca persoanele vaccinate împotriva COVID-19 sau cele trecute prin boală vor sta doar cinci zile în carantină, în timp ce persoanele care nu s-au vaccinat și nici n-au trecut prin boală vor sta în carantină zece zile. Daca acestea sunt depistate, ulterior, cu COVID-19, atunci vor primi o decizie de izolare din partea DSP și pot cere concediul medical aferent.

Angajatorii trebuie sa cunoasca faptul ca desi plata indemnizației de concediu medical se face de angajator, aceasta va fi decontată integral de Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate (FNUASS).

Față de prevederile OUG 158/2005 care stabilesc că angajatorul plătește primele cinci zile de concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă și restul se decontează de la FNUASS, în cazul acestor concedii medicale pentru COVID-19 întreaga indemnizație acordată pentru carantină și/sau izolare este decontată de stat.

Concediile medicale pentru COVID-19 se acordă exclusiv în următoarea zi după terminarea carantinei/izolării, medicii de familie neputând elibera aceste certificate înainte de perioada prevăzută în decizia DSP. Astfel, salariatul va putea depune la angajator certificatul de concediu medical abia după obținerea lui de la medicul de familie și nu înainte ca perioada de carantină/izolare să expire.

Salariații care se află în izolare sau carantină nu pot lucra în timp ce se află în concediu medical. Aceștia nu pot beneficia, în același timp, de cele două tipuri de venituri, indemnizația de concediu medical și salariu. Angajatorilor le este imposibil să reflecte situația în care un salariat izolat primește, pe lângă indemnizație, și salariu în raportările fiscale lunare, deoarece un salariat nu poate fi, în același timp, și în concediu medical, și în activitate.

OANA LIVIA BADEA Cabinet de Avocat ofera servicii juridice intr-o gama larga de probleme si proceduri de dreptul muncii. Ori de cate ori apar probleme de natura juridica in raporturile de munca, un avocat pe probleme de munca este singura solutie prin care puteti fi sigur ca nu sunteti concediat abuziv, iar daca sunteti angajator, sunteti ferit de abuzurile statului sau ale partenerilor de afaceri.