Incepand cu data de 1 septembrie 2020 sunt permise activitatile de preparare, comercializare si consum al produselor alimentare, bauturilor alcoolice si nealcoolice in unitatile de alimentatie publica de tipul restaurantelor si cafenelelor din interiorul cladirilor, precum si in spaţiile special amenajate din exteriorul cladirilor.
In scopul implementarii unor reguli de prevenire a raspandirii virusului SARS-CoV-2, in Monitorul Oficial – Partea I cu nr. 802/2020 a fost publicat Ordinul nr. 1493/2020 pentru aprobarea Normei privind stabilirea masurilor specifice de prevenire a raspandirii virusului SARS – CoV – 2 pentru activitatile de preparare, comercializare si consum al produselor alimentare si/sau bauturilor alcoolice si nealcoolice in unitatile de alimentatie publica de tipul restaurantelor si cafenelelor din interiorul cladirilor, precum si in spatiile special amenajate din exteriorul cladirilor.
In mod concret, operatorii economici din sectorul alimentaţiei publice vor trebui sa indeplineasca o serie de obligatii privind protectia clientilor in spatiile in care acestia au acces, cum ar fi :
- la intrarea in unitatea de alimentatie publica se va face un triaj observaţional al clientilor, iar accesul clientilor cu semne vizibile de infectie respiratorie va fi interzis;
- se vor asigura ca la intrarea in unitatea de alimentatie publica, pe mese si la grupurile sanitare exista dispozitive cu produse biocide avizate/autorizate, necesare dezinfectarii mainilor clientilor, precum şi informarea acestora cu privire la modul de utilizare;
- se stabilesc circuite cu sens unic dacă este posibil, ce trebuie parcurse de clienti in unitatile de alimentaţie publica, astfel incat sa se minimizeze contactele intre clienti (de exemplu: inspre si dinspre toaleta;
- portul mastii de catre clienti este obligatoriu in cazul deplasarii in zonele comune ale unitatii de alimentatie publica;
- se interzice transferul meniurilor, solnitelor, olivierelor si al altor obiecte de pe o masa pe alta. Acestea vor fi dezinfectate după plecarea clientilor de la o masa si, unde este posibil, se vor folosi meniuri de unica folosinta;
- in unitatile cu plata la casa de marcat se vor instala panouri de protectie din plexiglas;
- va fi incurajată plata cu cardul, fie la casa, fie catre personalul de servire; se asigura ca normele de distantare fizica sunt aplicate in mod eficace si ca se evita pe cat posibil interactiunea fizica cu si intre clienti; se stabileste un numar de maximum 6 clienti care pot ocupa o masa; exceptie de la aceasta regula fac membri de familie;
- se asigura respectarea distantei intre ocupantii meselor alaturate prin amplasarea meselor pe principiul ”o masa ocupata, una libera”, in cazul unitatilor de alimentatie publica de tipul restaurantelor si cafenelelor din interiorul cladirilor, sau, dupa caz, respectarea distantei de minimum 2 metri intre ocupantii scaunelor meselor alaturate, in spatiile special amenajate din exteriorul cladirilor.
Este important de retinut faptul ca Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, Ministerul Sanatatii si Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri vor adopta planuri de verificare a modului in care sunt respectate si aplicate masurile prevazute de actul normativ adoptat.
Cu o vasta experienta profesionala in domeniul dreptului afacerilor, OANA LIVIA BADEA-Cabinet de Avocat reprezinta clienti din toate domeniile de activitate comerciala, oferind consultanta juridica de inalta calitate in materia dreptului afacerilor si in domeniile asociate.