Potrivit OUG nr. 74/2021 publicata in Monitorul Oficial nr. 645 din 21.07.2021, de la 1 august 2021 vor apărea mai multe schimbări privind concediile medicale, printre care una ce prevede faptul că persoanele aflate în concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă vor fi monitorizate de medici, prin intermediul unui plan de urmărire a evoluției bolii.
Astfel, vor apărea mai multe schimbări privind concediile medicale. Medicii vor acorda pacienţilor concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă în două etape. În prima etapă, concediul poate dura cel mult trei zile. Dacă după aceste trei zile, medicul decide dacă va elibera certificatul de concediu medical în continuare, în funcţie de răspunsul pacientului la tratamentul prescris şi de rezultatele analizelor pe care i le-a recomandat
Pentru asta, medicii curanți vor întocmi un plan de urmărire a evoluției bolii, care va cuprinde mai multe informații. Planul de urmărire a evoluţiei bolii va conține două etape de evaluare. În prima etapa se face evaluarea inițială, se stabilesc indicațiile medicale (prescripție medicală, dacă e nevoie de un regim alimentar și se face instruirea privind măsurile terapeutice şi profilactice), se emit bilete de trimitere pentru diverse investigații sau chiar internare în spital, se stabilește durata concediului medical inițial și se face programarea pentru evaluarea ulterioară.
În cea de-a doua etapă, care înseamnă, de fapt, urmărirea evoluţiei bolii care a determinat incapacitatea temporară de muncă, vor fi notate în planul de urmărire date legate de reevaluarea clinică, de indicațiile medicale din această fază, de prelungirea concediului medical și de justificarea acestei măsuri. Modelul planului de urmărire a evoluţiei bolii poate fi descărcat de la finalul articolului.
Practic, în primă fază, concediul medical va fi acordat pentru cel mult trei zile calendaristice. În cazul menţinerii incapacităţii temporare de muncă, constatate pe baza evaluării răspunsului la tratamentul iniţial şi/ sau a rezultatului analizelor de laborator, investigaţiilor funcţionale şi/ sau imagistice recomandate, medicul de familie sau medicul de specialitate din ambulatoriu, care monitorizează afecţiunea, poate elibera certificatul de concediu medical în continuare.
Ordonanta nu stabilește concret care este durata maximă a concediului medical prelungit. Probabil că durata maximă a acestuia va fi stabilită ulterior. Pe parcursul concediului medical, în funcție de circumstante, planul de urmărire a evoluției bolii poate fi modificat de catre medic.
De la 1 august, de când se aplică ordonanța, apar schimbări și pentru medicii care dau certificate pentru concediul medical. Cei care nu respectă legea atunci când acordă certificatele riscă amenzi de până la 11.000 de lei, în prezent fiind de până la 10.000 de lei.
Persoanele care se află în concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă trebuie să fie monitorizate de medici, care trebuie să întocmească un plan de evoluție a bolii. Medicii care nu vor face acest plan vor risca o amendă cuprinsă între 5.000 de lei și 10.000 de lei.
Cu o activitate constanta in domeniul serviciilor legale de dreptul muncii, OANA LIVIA BADEA – Cabinet de Avocat vă consiliază pe orice aspect din aria dreptului muncii, în toate etapele realizării raportului de muncă, atât cele care țin de recrutarea și debutul activității, urmarirea legalitatii acordarii concediilor medicale angajatilor companiilor cât și in ce priveste executarea și încetarea relației de muncă.