Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 163/2020, prin care este reglementata posibilitatea asigurarii retroactive in baza unui contract de asigurare sociala pentru o perioada de maxim 6 ani a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 883 din data de 28.09.2020

Potrivit ordonantei, persoanele care nu au calitatea de pensionar si care vor sa isi completeze stagiul de cotizare pentru dreptul de pensie pot efectua plata contributiei de asigurari sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii incheierii contractului de asigurare, in care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare in sistemul public de pensii sau intr-un sistem de asigurari sociale neintegrat acestuia, in tara, in statele membre ale UE sau in alte state cu care Romania aplica instrumente juridice internaţionale în domeniul securitaţii sociale,

Astfel, pana la data de 1 septembrie 2021, aceste persoane pot incheia un contract de asigurare sociala in vederea obtinerii pensiei pentru limita de varsta, potrivit modelului prevazut in anexa la ordonanta.

Contractul de asigurare sociala se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, tutorele, curatorul ori mandatarul acesteia desemnat prin procura speciala si casa teritoriala de pensii, in functie de domiciliul sau resedinta persoanei.

La incheierea contractului de asigurare sociala, solicitantul va completa si o declaratie din care sa reiasa ca, in perioada inscrisa in contractul de asigurare sociala pentru care se solicita asigurarea, indeplineste urmatoarele conditii cumulative:

a) nu a avut calitatea de asigurat in sistemul public de pensii sau in alte sisteme neintegrate acestuia;                                                         

b) nu a avut obligatia asigurarii in sistemul public de pensii;                                                   

c) la data incheierii contractului de asigurare sociala nu are calitatea de pensionar;

Baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale o constituie venitul lunar inscris in acest contract, venit care nu poate fi mai mic decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata in vigoare la data incheierii contractului de asigurare sociala.

Perioadele pentru care persoanele prevazute mai sus achita contributia de asigurari sociale se considera stagiu de cotizare in sistemul public. Plata contributiei de asigurari sociale datorate se efectueaza intr-o singura transa sau esalonat, in transe lunare, pana la data de 31 august 2021.

Principala problema ridicata de Ordonanta de Urgenta este termenul scurt pana la care persoanele interesate pot plati suma de 6696 lei anual (40.176 lei timp de 6 ani) tinand cont de faptul ca legea vizeaza tocmai persoanele fara posibilitati financiare majore si care au fost nevoite, din diverse motive, sa nu lucreze sau sa lucreze la negru.   

OANA LIVIA BADEA-Cabinet de Avocat acorda consultatii de specialitate privind probleme de dreptul muncii si al asigurarilor sociale. Activitatea cabinetului nostru de avocatura include consultanta si reprezentare juridica acordata atat companiilor cat si persoanelor fizice, precum si asistenta legala in negocierea conflictelor de munca.