Una dintre etapele procesului de infiintare al unei societati comerciale cu raspundere limitata (SRL) o reprezinta procesul de deschidere a contului de capital social si depunerea capitalului social.

Dovada privind efectuarea varsamintelor aporturilor subscrise de asociatul unic/asociati la capitalul social este unul dintre documentele obligatorii pentru dosarul de infiintare al unei societati comerciale.

Pentru a obtine aceasta dovada de depunere a capitalului social, indiferent de banca pe care viitorii asociati/asociatul unic o vor alege, va fi nevoie de urmatoarele documente :

  • Actul constitutiv al societatii ce urmeaza a se infiinta, in original, semnat de asociatul unic/asociati;
  • Dovada verificarii disponibilitatii si rezervarii firmei, in original;  
  • Copie CI/Pasaport asociat unic/asociati. Daca asociatul/asociatii sunt la randul lor persoane juridice va fi nevoie de un Certificat constatator in forma lunga eliberat de Registrul Comertului si CI-urile/Pasapoartele asociatilor. Este posibil ca, la unele banci sa se solicite si Certificatul de inregistrare al asociatului persoana juridica.
  • Daca este cazul, imputernicire speciala (in forma autentica), avocatiala sau delegatie pentru persoanele desemnate sa indeplineasca formalitatile legale si CI-ul persoanei desemnate, daca solicitantul deschiderii contului de capital social este altul decât unul dintre asociatii/administratorii societatii in curs de infiintare.
  • In functie de unitatea bancara aleasa, dupa caz, mai pot fi solicitate si alte documente;

Procesul de deschidere al contului si depunerea capitalui social este unul simplu. Se merge la banca aleasa cu documentele precizate anterior, se solicita deschiderea contului de capital social (deschiderea se face pe loc), apoi se merge la casieria bancii pentru a depune capitalul social, sau se poate face transfer dintr-un cont personal, in contul de capital social. Dovada privind efectuarea varsamintelor aporturilor subscrise de asociatul unic/asociati la capitalul social o reprezinta chitanta aferenta depunerii capitalului in contul de capital social sau dovada operatiunii de transfer din contul personal in contul de capital social.

Daca deschiderea contului de capital social si depunerea acestuia se face prin imputernicit, trebuie luat in calcul faptul ca, in functie de banca la care se realizeaza aceste operatiuni, acesta poate deschide contul de capital social, insa nu poate depune capitalul decat pentru asociatul din partea caruia are imputernicirea speciala (in forma autentica), avocatiala sau delegatie.

Dupa finalizarea procesului de infiintare a societatii, va trebui deschis contul curent pentru operatiunile bancare ale societatii. Unele banci ofera posibilitatea conversiei contului de capital social in contul curent al societatii.

Cu o prezenta continua si neintrerupta de mai bine de doua decenii pe piata serviciilor juridice din tara noastra, OANA LIVIA BADEA-Cabinet de Avocat are o experienta bogata in materie judiciara la nivelul diferitelor ramuri de drept, specializarea principala fiind axata pe domeniul dreptului comercial si dreptului afacerilor, cu toate componentele adiacente acestor domenii.