In contextual economic actual, este important ca firmele din România să știe că au șansa de a recupera TVA pentru anumite bunuri și servicii achiziționate, dacă solicită acest lucru.

Regulile de bază ale rambursărilor de TVA sunt incluse în Codul de procedură fiscală. Actul normativ prevede că, de principiu, în cazul deconturilor prin care se cer rambursări de până la 45.000 de lei și în cazul deconturilor depuse de contribuabilii care beneficiază de o eșalonare de plată, rambursarea se face cu control ulterior.

În prezent, taxa pe valoarea adăugată solicitată la rambursare prin deconturile cu sumă negativă de taxă pe valoarea adăugată cu opțiune de rambursare, depuse în cadrul termenului legal de depunere, se rambursează de organul fiscal central, cu efectuarea, ulterior, a inspecției fiscale, după cum prevede O.U.G. nr. 48/2020. Măsura s-a aplicat în timpul stării de urgență și va rămâne activă cel putin până la data de 31 ianuarie 2022, potrivit O.U.G. nr. 19/2021.

Excepțiile nu sunt valabile însă dacă vorbim de un cazier fiscal cu fapte sancționate ca  infracțiuni sau de informații ale Fiscului din care reiese faptul că s-ar putea ca rambursarea să fie necuvenită. In rest, de la caz la caz, autoritățile decid dacă realizeaza inspecția fiscală înainte sau după rambursarea TVA-ului, în baza analizei de risc. O inspecție ulterioară se decide tot în baza analizei de risc, pentru cei care primesc banii fără control în avans.

Rambursarea taxei pe valoare adăugată (TVA) reprezintă restituirea TVA-ului, la solicitarea companiilor, atunci când sumele obținute din vânzari sunt mai mici decât sumele obținute din cumpărari. Mai exact, atunci când TVA-ul deductibil este mai mare decât TVA-ul colectat, companiile pot solicita rambursarea TVA-ului, atât prin intermediul declarației 300, cât și prin declarația 318 (rambursări TVA din UE), de la Bugetul de Stat.

Din punct de vedere tehnic, prin stabilirea sumelor care au rezultat din taxele aferente achizițiilor efectuate de o persoană impozabilă și taxele colectate pentru operațiuni taxabile se calculează valoarea TVA-ului care trebuie rambursat..  

În urma calculelor, organele fiscale abilitate vor stabili dacă exista TVA de rambursat către persoanele impozabile sau dacă acestea mai au TVA de plată către organele fiscale (sume pozitive). Orice persoană impozabilă, înregistrată în scopuri de TVA, conform art. 316 din Codul Fiscal, poate solicita rambursarea de TVA, trimestrial sau lunar, în cazul în care există sume negative care trebuie decontate.

Persoanele impozabile pot solicita rambursarea TVA pentru urmatoarele categorii de bunuri și servicii achiziționate : combustibil, închiriere de mijloace de transport, taxe rutiere de acces şi taxa de utilizare a drumurilor, cheltuieli de deplasare (cu taxiul sau mijloace de transport public), cazare, servicii de catering și restaurant, acces la târguri şi expoziţii, cheltuieli pentru produse de lux, activităţi de divertisment şi spectacole.

OANA LIVIA BADEA-Cabinet de Avocat pune la dispozitia clientilor servicii legale de asistenta legala si consultatii privind regimul optim de impozitare pentru societatile comerciale. Realizam o consultanta eficienta in domeniul dreptului fiscal, cu ajutorul specialistilor nostri. Acest serviciu pe care il oferim poate avea un impact semnficativ asupra succesului afacerii pe care o detineti.