Incepand cu data de 1 iunie 2020 sunt permise activitatile de preparare, servire şi consum al produselor alimentare, bauturilor alcoolice si nealcoolice la terasele sau spatiile deschise din exteriorul unitatilor de alimentatie publica.
Prin adoptarea Ordinului comun nr. 966/1809/105 din data de 29.05.2020, publicat in Monitorul Oficial nr. 461 din 30.05.2020, Ministrul Sanatatii, Ministrul Economiei si respectiv Presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor au stabilit masurile specifice care trebuie aplicate pentru functionarea teraselor/spaţiile deschise din exteriorul unitatilor de alimentaţie publica referitor la activitatile de manipulare, preparare, comercializare, servire şi consum al produselor alimentare.
Astfel, potrivit Ordinului mentionat, operatorii economici care desfasoara activitati de alimentatie publica trebuie sa respecte o serie de masuri specifice care trebuie aplicate pentru activitatile de preparare, servire si consum al produselor alimentare, dintre care enumeram :
- La intrarea în spaţiul special amenajat din exteriorul clădirii unităţii de alimentaţie publică (terasă) se va face un triaj observaţional al clienţilor (accesul clienţilor cu semne vizibile de infecţie respiratorie va fi interzis);
- Se interzice consumul de produse în picioare, pentru a minimiza circulaţia clienţilor în interiorul terasei;
- Va fi incurajată plata cu cardul, fie la casa, fie catre personalul de servire;
- Se asigura ca normele de distanţare fizică sunt aplicate în mod eficient şi că se evită pe cât posibil interacţiunea fizică cu şi între clienţi; se stabileşte un număr de maximum 4 clienţi care pot ocupa o masă, cu condiţia respectării unei distanţe de 1,5 metri între persoane, excepţie de la această regulă fac membrii aceleiaşi familii, care au acelaşi domiciliu;
- Se asigură respectarea unei distanţe de minimum 2 metri între ocupanţii scaunelor meselor alăturate;
- In funcţie de amplasarea meselor cu respectarea prevederilor prezentei norme, se va stabili numărul maxim de locuri care pot fi ocupate în cadrul spaţiului special amenajat din exteriorul clădirii unităţii de alimentaţie publică (terase);
- Ocuparea locurilor se va face cu rezervare anterioară, astfel încât să se evite aglomerările la intrarea în unitate şi să se faciliteze ancheta epidemiologică în cazul apariţiei unui caz de îmbolnăvire între clienţii localului;
- Se asigură că se efectuează dezinfecţia meselor, după fiecare client/grup, cu produse biocide care necesită un timp minim de contact, avizate de către Comisia Naţională pentru Produse Biocide;
- Utilizarea de semnalizări verticale pentru a direcţiona clienţii terasei pe benzi, dacă este posibil, pentru a facilita circulaţia pe terasă, menţinând în acelaşi timp distanţa de 2 metri.
Trebuie mentionat faptul ca in situaţia în care într-o localitate evoluează focare extinse se suspendă activităţile de preparare, servire şi consum al produselor alimentare, băuturilor alcoolice şi nealcoolice la terasele/spaţiile deschise din exteriorul unităţilor de alimentaţie publică, în conformitate cu decizia Centrului de coordonare şi conducere a intervenţiei judeţean/al municipiului Bucureşti.
OANA LIVIA BADEA-Cabinet de Avocat ofera servicii juridice calificate de consultanta, asistenta legala si reprezentare in toate aspectele legate de viata unei companii, fiind in permanenta la curent cu toate modificarile legislative si cu practica asociata dreptului comercial si dreptului afacerilor. Misiunea noastra este de a furniza clientilor nostri acele solutii legale care sa permita cresterea si dezvoltarea companiei in conditiile concrete ale mediului de afaceri.