Conditiile economice, evolutia societatii comerciale pe piata specifica, dar si o serie de alte motivatii pot sta la baza deciziei de transformare a formei juridice a companiei.
Modificarea formei societatii are efecte insa asupra reglementarii raporturilor sociale, care vor fi dupa transformare, cele proprii noii forme de societate adoptate.
Este important de retinut faptul ca fiecare forma juridica a unei societati comerciale are niste caracteristici proprii (un numar minim sau maxim de asociati, un cuantum al capitalului social, raspunderea asociatilor, o anumita contabilitate precum si modalitati de taxare si impunere), astfel ca trecerea la forma juridica noua implica conformarea la cerintele respective.
Principalele motive de transformare a societatii cu raspundere limitata in societate pe actiuni pot fi unele determinate de dezvoltarea activitatii, de necesitatea dotarii societatii cu un capital propriu mai mare, de necesitatea de a folosi lichiditatile societatii pentru emiterea de obligatiuni, de oportunitatea de a da societatii o imagine de o mai mare consistenta in comparatie cu imaginea pe care o poate oferi o societate cu raspundere limitata.
Etapele care trebuie parcurse pentru indeplinirea procedurii de transformare a unei societati cu raspundere limitata in societate pe actiuni sunt urmatoarele:
1.Redactarea si semnarea Hotararii Adunarii Generale a Asociatilor SRL-ului de transformare a societatii in societate pe actiuni (S.A.)
2.Modificarea actului constitutiv astfel incat acesta sa reflecte transformarea intr-o societate pe actiuni.
3.Constituirea si depunerea dosarului la Registrul Comertului in vederea inregistrarii modificarilor survenite in urma schimbarii formei juridice a societatii.
Astfel, in primul rand, este nevoie de Hotararea AGA prin care asociatii din cadrul SRL-ului sunt de acord cu transformarea acestuia in S.A. Apoi, in functie de aceasta hotarare, trebuie sa se hotarasca si care va fi capitalul social al societatii pe actiuni, stiut fiind faptul ca Legea nr. 31/1990 impune un prag minim de capital social de 90.000 lei pentru societatile pe actiuni.
Atunci cand sunt respectate toate conditiile specifice, prevazute de lege, este posibila orice transformare a unei societati comerciale, din societate cu raspundere limitata (SRL), in societate pe actiuni (S.A.), dar si invers, acestea fiind si cele mai intalnite situatii in practica.
Un aspect important si demn de a fi luat in considerare este acela ca schimbarea formei juridice da dreptul asociatilor/actionarilor care nu sunt de acord cu aceasta sa isi primeasca contravaloarea partilor sociale/actiunilor detinute in cadrul societatii conform pretului stabilit de un evaluator independent.
Echipa OANA LIVIA BADEA-Cabinet de Avocat va sta la dispozitie cu toate aspectele care privesc infiintarea, modificarea sau transformarea unei societati comerciale. Va oferim servicii de suport si asistenta, de asemenea ne ocupam de intreg proces de redactare a documentelor, pregatirea dosarului si depunerea acestuia la Registrul Comertului, precum si ridicarea actelor.