Potrivit Ministerului Finanţelor un milion de români care obţin venituri din activităţi independente, drepturi de proprietate intelectuală, agricultură, chirii, câştiguri de capital şi alte forme de venituri vor primi bonificaţii de până la 10% dacă vor achita impozitele sau contribuţiile până la data de 30 iunie, noul termen de depunere a declaraţiei unice.

De asemenea, va fi aplicată o bonificaţie de 5% din impozitul pe venit, contribuţia de asigurări sociale şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate, pentru depunerea Declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, până la data de 30 iunie 2020 inclusiv. Aceasta se acordă numai dacă este îndeplinită condiţia de acordare a bonificaţiei pentru plata în termenul anunţat.

Guvernul a aprobat propunerea Ministerului Finanțelor Publice (MFP) de a acorda bonificațiile mentionate tuturor persoanelor care vor plăti până la 30 iunie impozitul pe venit și contribuțiile sociale aferente veniturilor/câștigurilor obținute în 2019 din activități independente, drepturi de proprietate intelectuală, cedarea folosinței bunurilor, transferul titlurilor de valoare, agricultură, silvicultură și piscicultură sau din alte categorii de venituri, a anunțat MFP într-un comunicat.

Bonificația va fi aplicată pentru impozitul pe venit, contribuția de asigurări sociale și contribuția de asigurări sociale de sănătate, datorate pentru veniturile realizate în anul 2019, pentru care există obligația depunerii Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice.

Astfel, persoanele fizice vor primi o bonificație de 5% din impozitul pe venit, contribuția de asigurări sociale și contribuția de asigurări sociale de sănătate, reprezentând obligații fiscale anuale pentru anul 2019, dacă toate aceste obligații fiscale de plată se sting prin plată sau compensare, integral până la data de 30 iunie 2020 inclusiv.

Depunerea declaratiei unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice in acord cu noile prevederi se va completa in mod corespunzator la Capitolul I. Date privind veniturile realizate, prin alegerea si bifarea optiunii “initiala” sau “rectificativa”, in cadrul formularului actualizat conform noilor prevederi.

Potrivit Ministerului Finanţelor Publice se estimeaza ca un numar de un milion de români care obţin venituri din activităţi independente, drepturi de proprietate intelectuală, agricultură, chirii, câştiguri de capital şi alte forme de venituri vor primi bonificaţii de până la 10% dacă vor achita impozitele sau contribuţiile până la data de 30 iunie, noul termen de depunere a declaraţiei unice.

OANA LIVIA BADEA – Cabinet de Avocat ofera servicii juridice in domeniul dreptului fiscal, un domeniu legislativ lipsit de predictibilitate si aflat intr-o perpetua schimbare. Oferim clientilor nostri consultanta juridica in privinta obligatiilor fiscale ale contribuabililor, in legatura cu planurile si strategiile de investitii in Romania prin raportare la prevederile legale in materie de impozit pe venit, impozit pe profit, impozite locale, impozit pe dividende etc., precum si asistarea si reprezentarea clientilor atat in fata autoritatilor fiscale cat si a instantelor de judecata competente.