Prin adoptarea Ordinului cu nr. 902/2020, publicat in Monitorul Oficial cu nr. 342 din 28 aprilie 2020, Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri (MEEMA) a decis prelungirea cu trei luni, pana la data de 28 septembrie 2020, a termenului pana la care beneficiarii programului Start-Up Nation pot depune cererile de plata/rambursare aferente dosarelor de finantare admise in limita bugetului.

Astfel, potrivit site-ului oficial (www.economie.gov.ro), Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri a precizat ca a adoptat aceasta noua decizie pentru contracararea efectelor economice ale interdictiilor impuse prin decretarea prelungirii starii de urgenta asupra intreprinderilor mici şi mijlocii beneficiare ale programului Start-Up Nation.

„Continuam, astfel, adoptarea unor noi masuri de susţinere a economiei şi ne orientam, acum, in mod special pentru a-i proteja pe antreprenorii beneficiari ai programelor derulate de Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri. Dorim sa repornim economia treptat şi sa ajungem la nivelul pe care l-am avut inainte, iar IMM-urile reprezinta motorul mediului de afaceri, fiind cele care au o contributie importanta la bunul mers al economiei”, a declarat ministrul Economiei, domnul Virgil Popescu.

Deciziile luate pentru limitarea raspandirii coronavirusului SARS-CoV-2 pot avea ca efect neimplementarea planurilor de afaceri si blocarea activitatii intreprinderilor finantate prin nerealizarea integrala a achizitiei elementelor de cost aprobate prin acordul de finanţare. Tot ca urmare a acestor decizii, termenul de efectuare a cheltuielilor şi de depunere a cererii de eliberare a ajutorului de minimis era insuficient pentru relansarea economiei romanesti, precizeaza MEEMA.

Conform art. 6.8 alin (5) din Schema de ajutor de minimis din cadrul Programului Start-Up Nation, ediţia 2018, „in maxim un an de la intrarea în vigoare a acordului de finantare, dar nu mai tarziu de 28 iunie al anului urmator semnarii acordului de finanţare pentru dosarele admise in buget şi 15 noiembrie al anului urmator semnarii acordului de finanţare pentru dosarele admise in afara bugetului si care intra la finantare in urma eliberarii de buget, beneficiarul este obligat sa efectueze cheltuielile si sa depuna documentatia aferenta cererii de plata/rambursare la sediul Agentiei pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Atragere de Investitii si Promovare a Exportului – AIMMAIPE „.

Astfel, prin Ordinul nr. 902/2020, termenul a fost prelungit de la data de 28 iunie 2020 pana la 28 septembrie 2020, cu mentinerea conditiei de maxim un an de la intrarea in vigoare a acordului de finanţare.

Perioada starii de urgenta nu se ia in calculul termenului de 1 an, subliniaza MEEMA. Aplicatia pentru inscrierea in programul Start-Up Nation a fost deschisa pe data de 27 decembrie 2018.

Conform datelor oficiale, la prima editie programului au fost depuse peste 19.200 de planuri de afaceri, iar in editia a doua s-au depus 33.514 de planuri de afaceri.

 

Beneficiind de o experienta relevanta in domenii esentiale ale dreptului afacerilor, echipa OANA LIVIA BADEA – Cabinet de Avocat vine in suportul clientilor cu servicii de consultanta si asistenta calificata privind accesarea si obtinerea de credite garantate si sigure, de finantari in valuta, finantari imobiliare, sustinere si reprezentare in litigiile bancare si arbitraj, executarea garantiilor bancare si a instrumentelor de plata.